Slovenija protiv karte “velike Mađarske”

Slovenija protiv karte “velike Mađarske”

Slovenija je kao provokaciju osudila istorijsku kartu Mađarske, koja uključuje i velik deo Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske Vlade.

Na karti je u sklopu “velike Mađarske” i slovensko Prekomurje, koje je, pre Trijanonskog mirovnog ugovora, sklopljenog nakon Prvog svjetskog rata, pripadalo ugarskom dijelu Austro-Ugarske monarhije.

Kartu je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Slovenija osuđuje objavu te istorijske karte, koja ne pridonosi jačanju evropskih vrednosti i dobrosusedskim odnosima. Evropska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana istorijska opterećenja i mržnja među narodima i državama”, objavilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Ljubljani na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije, u petak je reagovao i predsednik Slovenije Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja međusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda može izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti.