Vodeni talas na Dunavu stiže u Srbiju

Vodeni talas na Dunavu stiže u Srbiju

Zbog obilnih padavina u srednjoj Evropi, raste vodostaj Dunava i u našoj zemlji. Na Dunavu će biti najveći vodeni talas, a na Savi će porast biti mnogo manji, rekao je za RTS hidrolog Dejan Vladiković uz napomenu da se u Srbiji ne očekuje tako ozbiljna situacija kao u Evropi.


Dramatične slike o posledicama nevremena u Poljskoj, Češkoj, Nemačkoj stižu iz sata u sat.


Saobraćaj u Beču je delimično obustvaljen, škole su u vanrednom režimu. U Poljskoj su vlasti naredile evakuaciju svih stanovnika grada Nise.


Što se tiče Dunava i uticaja na ostale reke, pik se očekuje između 24. i 26. septembra, a procena “Srbijavoda” je da će trajati sedam dana.


Kod kule Nebojša, odnosno stanice Beograd, zabeležen porast od 12 centimetara u poslednja 24 časa.


Slična situacija je bila u junu 2013. godine, što se tiče Dunava, kod Budumpešte je bio istorijski maksimum od 892 centimetara, sada se njihove prognoze u taj vrh uklapaju, tako da bi vrh talasa bio 870 u toku sutrašnjeg dana.


Već peti dan sa prekidima pada kiša u Budimpešti. Mađari se ubrzano pripremaju, za kako kažu, najveći nadolazeći talas u ovoj deceniji.


Tokom vikenda pripremili su više od milion vreća sa peskom. Juče je postavljeno 800.000 vreća na Margaret ajlendu, gde se očekuju najveća izlivanja.


Zatvorene su donje obale Budmipa i Pešte. Građani su obavešteni da tu ne parkiraju vozila.


Očekuje se da u toku prepodneva Duvnav pređe nivo donje obale.


Od gradonačelnika Budmipšete se moglo čuti da je grad spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u drugoj polovni nedelje.