Ima li sukoba u izraelskom vrhu?

Ima li sukoba u izraelskom vrhu?

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je ministra odbrane Joava Galanta i optužio ga za antiizraelski narativ, što ukazuje na to da se produbljuje sukob u izraelskom vladajućem vrhu. Lokalni mediji izvestili su da je Galant, u govoru na sastanku sa predstavnicima bezbednosnih struktura, kazao da je Netanjahuova ideja apsolutne pobede nad Hamasom – blebetanje.

Netanjahuov ured je uzvratio na ovaj komentar rekavši da Galantove izjave ugrožavaju pregovore o oslobađanju talaca. “Kada Galant usvoji protivizraelski narativ, to šteti pregovorima o oslobađanju talaca”, stoji u saopštenju premijerovog kabineta. Dodaje se da je Galant dužan da prati izraelske misije u Gazi: eliminaciju Hamasa i oslobađanje talaca koje je Hamas zarobio.

Ovo je samo poslednji u nizu sukoba između njih dvojice tokom više od 10 meseci rata, a dolazi u trenutku kada se Izrael priprema za mogući napad Irana i Hezbolaha.

Naime, Iran i Hezbolah su obećali osvetu zbog ubistva komandanta Hamasa Ismaila Hanije, koji je poginuo u eksploziji u Teheranu, i vrhovnog vojnog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra, koji je ubijen u izraelskom napadu u predgrađu Bejruta.

Ubistvo čelnika Hamasa, koji je imao važnu ulogu u pregovorima o prekidu vatre, podiglo je strahove od eskalacije sukoba. Iran je upozorio da sledi krvna osveta, dok je Hezbolah kazao da Šukrova krv nije prolivena uzalud.

Međunarodna zajednica je sve više frustrirana izjavama nekih krajnje desnih izraelskih političara, koji su čak zapretili da će srušiti vladu ako se postigne dogovor između Hamasa i Izraela koji njima ne odgovara.

Šef evropske diplomatije Josep Borel je u ponedeljak rekao da će predložiti u EU da se sankcionišu krajnje desni izraelski ministri Bezalel Smotrić i Itamar Ben Gvir. Smotrić je nedavno kazao da bi bilo moralno izgladnjivati 2 miliona stanovnika Gaze dok se ne vrate izraelski taoci, ali da im niko na svetu ne bi to dopustio.